informaatika didaktika

Alguses eelmise loengi kohta. Mulle väga meeldis “basseiniga” võrdlemine, ehk seda ,et digioskused on tegelikult madalas vees suplemine, millega kõik saavad hakkama. Isegi neid, kes ei oska ujuda. Ja informaatika on nagu sügavas vees sukeldumine, kui sa peab ikka mingid reeglid ja juhused teadme enne kui lähed ujuma. Mina mõtlesin enda peale : kaks aasta tagasi ma ainult “proovisin vett” ja praegu veel täiesti suplen ranna juures ja proovin natukene oma jõud keset basseini.

Ja nüüd , viimane loeng. Rääkisime raalmõtlemise kohta ja kui palju ta on vaja tavaelu ka, mitte ainult informaatika tunnis ja kes selle mõtlemise arendemisega peavad tegelema- kas informaatika õpetajad või teised õpetajad ka. Kohtusin selle mõistega esimest korda, varem pole kuulnud.

Kui ma õigesti sain aru, siis see on algoritmiline mõtlemine, ehk sisi arvuti/masinate mõtlemisega sarnane. Minu arvates, inimeste puhul see on võimatu kuna meie segavad emotsioonid. Või sul peavad pidurduseprotsesid kõvasti arenenud ja sa või oma emotsioonid tahaplaanile viia.

Minu arvates mul raalmõtlemine on väga madala tasandil . Kui töötasin lastaaias ja tegelesin robootikaga, siis hakkasin aru saama mis tähendab võime mõelda abstraktsioonide kaudu, mõelda osadeks lahutamise kaudu (dekompositsioon), mõelda algoritmide kaudu, v mõelda hindamise kaudu, võimest mõelda üldistuste kaudu. Ja tegelikult kuskilt aasta pärast tuli mõte, et neid oskusi võib kasutada ka tava elus probleemide lähendamise juures või teistedes ainetes(mitte ainult robotikas).

Huvitav oli proovida sellist mõtlemis bioloogias läbi Net Logo ja analüüsida Zika viruse leviku. Kohe tekkis küsimus, kas praeguse Corona viruse leviku võib ka läbi seda analüüsida? 😉 Veel mõtlesin sellest, et võib koos lastega seda vaadata ja seletada nendele miks ennetamis meetmed on nii olulised ( maskid, vaktsiin) . Ja sellega võib tõesti tegeleda bioloogia õpetaja kui tuleb viruste teema.

Rääkisime ka informaatika võistlustest ja vatasime erinevaid ülesandeid. Ausalt, mina ei saanud nendega hakkama. Üldiselt, nagu alati Mardi loeng oli minu jaoks väga huvitav, pani mind mõtleme enda kohta.

Avaldanud: markisa23

Õpin informaatikaõpetaja erialal TLUs

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: